Fűz

NEA Egyesületünk működését és szakmai programjait 2016. április 1. - 2017. március 31. között a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Az a bot, amelyik földbe szúrva kizöldül, szűzet jelöl. Ilyen a fűz! Még letört ágaiból is új életre kel!
Végtelen sorba fűzi az életeit. Víz és Tűz egyszerre.
Ebből adódóan a fűzlevél és kéreg szalicin-tartalmából testünkben képződő szalicilsavat gyulladások ízületek, fogíny) és láz csillapítására használják. Külsőleg fagyásra, aranyérre jó. Savanyúság eltevésénél konzerváló. (Elég csak a két réteg fedőcelofán közé tenni!)
Kora tavasszal nyíló hím barkája a legjobb virágporadó a méheknek, a kirepülő rajok is gyakran erre a „fogófára” telepszenek. (Ezért inkább a hímivarú egyedeket szaporítják, dugványozással.)
Fűzfa mellett megpihenve visszatér a belső egyensúlyunk, lágyan lengedezve beburkolja az alatta menedéket keresőt, enyhíti testi-lelki fájdalmait. Egymással is kereszteződő fajai bokor vagy fa termetűek. Színes vesszőiből kosárfonással sokminden készíthető, de a lehántott kérge is jó gyógyszernek, vagy finom bőrök cserzésére. Háncsa a gyümölcsészetben hasznos kötöző. Gyorsan nőtt, puha fája selymes, különös illatú, hasznos tárgyak alapanyaga.

Hírlevél

Havi programjaink és mások ajánlott programjai...

Feliratkozás Castanea hírlevél hírcsatornája csatornájára

Támogatóink

Egyesületünket a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
fm-logonea-logo

egyéni. egyedi. wahavidrupal