Odúméretek

NEA Egyesületünk működését és szakmai programjait 2016. április 1. - 2017. március 31. között a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

A madárodúnak a beleköltöző madár és fészke méretéhez, szokásaihoz kell illeszkednie. A nyíláson keresztül nagyon sokszor ki-be bújik, ezért a lyukat teljesen simára dolgozzuk el! A tapasztalat alapján megadott típusméretek az őszapóktól a búbosbankáig sokféle madárnak alkalmas otthont jellemeznek. (Érdekes, hogy más országokban nem teljesen ilyen alakú és méretű odútípusokat ajánlanak, a madarak mégis használják őket.)
Herman Ottó még így írt az odúméretekről: „Legjobb az, a mely kérges fából készül, belülről jó tágas odunak ki van vájva, oldalt akkora bejáróval, a milyen a hüvelyk és mutató ujjból csinált karika; magassága olyan, mint a könyöktől a kinyújtott nevendék ujj csúcsáig terjedő hosszúság, még egy kis ráadással. (…) A czinegéknek szánt házikó hossza egy arasz, öt ujj, vastagsága hét ujjnyi, lyuka pedig két ujjnyi átmérőjű, kerek.” Sok hasznos tanács és pontos méretek találhatók a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

Kapcsolódó témák

Hírlevél

Havi programjaink és mások ajánlott programjai...

Feliratkozás Castanea hírlevél hírcsatornája csatornájára

Támogatóink

Egyesületünket a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
fm-logonea-logo

egyéni. egyedi. wahavidrupal