Elhunyt Agócs József

2020. 7. hó 7-én, Apollónia napjára virradóan csendben meghalt Agócs József.

A Soproni Egyetem Növénytani Intézetében tanított, ahol bioszféra-biológia előadássorozatot is tartott, és az 1985-ben alakult Kaán Károly Ökoklubnak tiszteletben álló tanácsadója, egyik fő mozgatója volt. Az 1989-től megjelent Helyzet című lap rendszeres írójaként a hazai erdők érdekében állt ki. Levelezésével, tanulmányaival, megjelent könyveivel is a Természet ügyét szolgálta.

Egyesületünknek kezdettől tagja, majd később vezetőségi tagja lett. Sopron és környéke természeti értékeinek felmérésében, a helyi védelmi rendeletek kidolgozásában meghatározó szerepet vállalt. Elismert erdész-botanikusként részt vett a Castanea és az osztrák Naturschutzbund együttműködésében, melyben Josef Fallyval közösen tanulmányozták a határmenti területek növényzetét. Lelkesen gyűjtötte, tárazta az ÉTE-Castanea Diaparádé beadott képeit, és intézte a vetítést. Előadásaival, túravezetéseivel hozzájárult az egyesület rendezvényeinek sikeréhez.

Az erdősülési folyamatokat kutatta, kísérleti területeken gyakorlatban is tanulmányozta, és másoknak is szívesen segített hasonló természetes életközösségek kialakításában, bővítésében. Önzetlen tanácsadója és támogatója volt számos magánerdő-tulajdonosnak és közösségnek, így az Élőfalu-hálózat tagjainak is (Agostyán, Gömörszőlős, Drávafok, Somogyvámos, Visnyeszéplak).

Türelemmel tanított mindenkit gyerekektől az idősekig a Természet alapelveire, a növények ültetésére, ápolására. Neki is köszönhetjük a keltikéket a soproni Várisi-erdőben, a téltemetőket az egyetemi könyvtár sarkánál, és az újra szépülő sziklakertet a Botanikus-kertben.

Ha erdőbe indult, sokszor nagy kosárra való magot vitt magával, hogy fák, bokrok, virágok lehessenek a csupasz, hiányos foltokon. Cserébe az Erdő ajándékaival tért haza.

Tanítványai, tisztelői szívében és sok-sok erdőben él most és mindörökké!

Hárs Olivér
Castanea Környezetvédelmi Egyesület

Hírlevél

Havi programjaink és mások ajánlott programjai...

Feliratkozás Castanea hírlevél hírcsatornája csatornájára

wahavi honlaptervezésdrupal