Települések a jövőnkért

Tisztelt Felelős Döntéshozók, Tájművelők!

A Csokonai Kulturális Központ Könyvtárának novemberi, decemberi témái ökológiai jellegűek, az ökogazdálkodás jelentőségéről, a városokban történő lehetséges vízmegtartási módszerekről, illetve a tájban történő víztárolás életbevágó fontosságáról szólnak. Mindhárom beszélgetés zoom felületen zajlik, így otthonról is követhető.

A beszélgetések témái, címei, dátumai:

 • 2021. november 23. kedd! 18 óra
  Miért az ökogazdálkodás az egyetlen járható út? dr. Rodics Katalin
  Dr. Rodics Katalin kutató-biológus, a Greenpeace magyarországi agrárkampányainak felelőse lesz a vendégünk. Genetikából doktorált, címzetes egyetemi docens. Évtizedek óta ismert személyisége a hazai természet- és környezetvédelemnek, államigazgatásban dolgozó döntéshozóként nagy szerepe volt például Magyarország GMO-mentességének biztosításában.
  Meggyőződése, hogy az élelem megtermelésének módja döntő tényező a földi élet fenntartásában és saját egészségünk megőrzésében, ezért folyamatosan azon dolgozik, hogy itthon is terjedjen az ökológiai gazdálkodás, amely járható út a magyarországi közösségek és kistelepülések számára is.

  https://us04web.zoom.us/j/9772589205?pwd=UmMydmlOakdnTGNhR0pKRk5zME9Bdz09
  Meeting ID: 977 258 9205
  Passcode: 585602

 • 2021. november 30. kedd 18 óra
  Vízmegtartás a városokban, a vízparti zöldfolyosók, fenntartható csapadékvíz-gazdálkodás és patak revitalizáció
  dr. Csizmadia Dóra tájépítész

  Külföldi példák, Hamburgból, és Nyugat-Európából - zoom
  A lehulló csapadékmennyiség évi szintje talán kevésbé változik, de a csapadékmennyiség egyszerre lehulló mennyisége viszont drámaian változott. Érezzük a bőrünkön, a talajainkon. (?) Érezzük ezt városban? A helyesen kezelt egyszerre lehulló vízmennyiség tudatos kezelése a jövő szempontjából életbevágó. Online vendégünk városi vízmegtartási technikákkal foglalkozik, eleinte Magyarországon, jelenleg Németországban. Munkáiról, illetve az ezekben alkalmazott előremutató megoldásokból hoz egy csokorra valót. Hogyan gondolkodik egy tájépítész a városban, hogyan kezeli a hirtelen lezúduló záporvizeket, holott oly sok burkolt városi felületünk van, milyen hathatós megoldások vannak erre? Tanuljuk közösen erről, tudnunk kell ezekről városlakóként, vagy bármekkora település lakosaként, polgárként és településtervezőként, önkormányzatoknál szakértőként dolgozóként, politikusként is.

  A fenntartható városi csapadékvíz-gazdálkodás alkalmazásának egyes országokban már kialakult gyakorlata van új beépítések esetén, ám a meglévő városi környezetbe való integrálása még alig vizsgált. E hiányosságok pótlására Csizmadia Dóra, már évekkel ezelőtt a SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola PhD-hallgatójaként hazánkban elsőként vizsgálta meg a fenntartható csapadékvíz-kezelés módszereinek és eszközeinek városi alkalmazhatóságát a területhasználattal való összefüggésben.

  https://us04web.zoom.us/j/9772589205?pwd=UmMydmlOakdnTGNhR0pKRk5zME9Bdz09
  Meeting ID: 977 258 9205
  Passcode: 585602

 • 2021. december 1. szerda
  Az éghajlatváltozás és édesvizeink: miben és hogyan segíthetnek a természetes vízmegtartó megoldások
  Kerpely Klára

  Az éghajlatváltozás és édesvizeink: miben és hogyan segíthetnek a természetes vízmegtartó megoldások
  Biokertész körünk következő foglalkozása nem csak kertészkedőknek, hanem a mélyebb ökológiai folyamatokat is megérteni szándékozóknak ajánljuk szeretettel.
  A WWF éghajlatvédelmi szakértője, Kerpely Klára lesz a vendégünk, aki több vizes élőhely újraalakításának folyamatait vezette végig önkormányzatok együttműködésével, több társával együtt a EU LIFE-MICACC programok keretében.
  Hathatós megoldások ezek a klímaváltozás ellen. Az előadás célja, hogy inspirálódjunk, gondolkodjunk helyi lehetőségeken. A WWF így fogalmaz a projektek miértjéről: „Aszályok, árvizek, hőhullámok – a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségeket és következményeit a városokban és a vidéken élők egyaránt a bőrükön érzik. Az előrejelzések szerint ezek egyre gyakoribbá válnak, és súlyosan érintik a hazai településeket. Léteznek azonban olyan megoldások, melyekkel költséghatékony és természetbarát módon lehet védekezni az éghajlatváltozás hatásai ellen. Öt kistelepülésen már elkészültek azok az első prototípusok, melyek a természetes vízmegtartásra épülnek, és hosszú távon segítik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. 2018 őszétől közel két évig dokumentáltuk Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Ruzsa és Tiszatarján átalakulását" Valószínűleg minden településnek, ahol élő kisebb-nagyobb vízkapcsolat létezik, ott ezeket a vízmegtartó, gazdag ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtó megoldásokat újra kell gondolni. Még akár a Szilas-patak mentén is?
  https://us04web.zoom.us/j/9772589205?pwd=UmMydmlOakdnTGNhR0pKRk5zME9Bdz09
  Meeting ID: 977 258 9205
  Passcode: 585602

További információ a szervezőnél:
Barta Ildikó
+36 70 362-2623

Hírlevél

Havi programjaink és mások ajánlott programjai...

Feliratkozás Castanea hírlevél hírcsatornája csatornájára

wahavi honlaptervezésdrupal