Terménybemutató - a soproni gyümölcsök ünnepe

2015. szeptember 19-én délután 2-től majdnem 7-ig a Castanea Kertbarát Köre bemutatót tartott a soproni kertek szép, színes és ízletes terményeiből. Különleges gyümölcsfajták, egészséges zöldségek, vadgyümölcsök, gyógyhatású fűszernövények, és nagy meglepetésként a határon túlról származó biogabonák voltak "terítéken" az ifjú Csipler nővérek által gyönyörűen újjávarázsolt, Felhőtáncoló névre keresztelt boltíves egykori terma-termekben. A máskor gyerekmosollyal teli teremtő terem most mosolygós almák, körték, birsek, hatalmasra nőtt karalábék, céklák, padlizsánok, "ezerszemű" szőlőfürtök és lelkes kertbarátok derűs őszi hangulatú találkozóhelyévé vált. Két igazi ritkaság is kipróbálható volt: a végtelenül egyszerű kézi malommal frissen őrölhettek gabonát az erősebbek, egy osztrák biotermesztő és egy soproni szak-ács jóvoltából. A lényerés után megmaradó gyümölcs és zöldségrostokból, olajos magvakból egybeszárított "napkekszekből" is kóstolhattunk. Azt is megtudhattuk, miért egészséges a testhőmérsékleten készített nyers étel, ami akár teljesen kitöltheti a lisztérzékenyek étrendjét, de azt is, hogy ha gabonaételeket készítünk, miért jobb frissen és kézi erővel lisztté morzsolni a szemeket.
A kertészkedés alapelveire - melyek egész életünkre kiterjesztendők - szintén felhívtuk a figyelmet: bánjunk szeretettel és takarékosan élő környezetünkkel, azon belül is különösen a vízzel és a talajjal, amiből nemcsak testünk táplálkozik, hanem milliárdnyi más lény is.

Ezért ne szívjuk el az évelők, fás növények alól a talajvizet, még az egynyáriak locsolása ürügyén sem! Hiába lesz locsolással paradicsomunk, ha közben ezt az örökbe kapott Paradicsomunkat, Édenóvárat tönkretesszük!

A talajba pedig lehetőleg minden anyagot vissza kell tennünk, amit kölcsönvettünk, ahogy az örökerdő teszi: saját magát táplálja és öntözi.

A gyümölcsök változatossága szép is, de azért is jó, mert így mindig van mit szedni, enni, és nem szaporodnak el a hozzánk hasonló ízlésű "kártevők". Amúgy is a legbölcsebb, ha elfogadjuk, amit egy-egy évben a kerttől kapunk, és nem erőltetjük, nem mérgezzük - s mi magunk sem mérhelődünk semmin.
Balfi szőlősgazdától hallhattuk, milyen természetesen egyszerű, ha mindig azt esszük, ami éppen érik, és nem messzi tájak terményeivel kísérletezünk. Többféle szép, zamatos, permetezést nem igénylő szőlőről is szólt.

Beszélgetésre is volt mód a borostyánfás Ikva-parti kertben, vagy a hívogató asztalok között.

Hálásan köszönjük mindenkinek, aki felajánlásaival, segítségével támogatta rendezvényünket és további munkánkat!

Bemutatónk terményeit adták: Csesznák Elemér, Csupor Károly, Fehér János, Horváth-Szováti György, Kátai Enikő, Némethné Hencz Anita, Kis József, Kiss Lajos, Leskú Judit, Márki Krisztina, Pölöskei Roland, Schekulin Miklós, Strassner Henriett, Vajda Géza.

Korábbi kiadványaink, további példák, tanácsok, segédletek a honlapunkon találhatók! Várjuk a bevált recepteket, hagyományos módszereket, tanulságos példákat, hogy minél többen megismerhessék őket, és ezzel egész Tájunk, egész életünk egészséges legyen!

Az eseményen készült fotókat itt tekintheti meg.

Hírlevél

Havi programjaink és mások ajánlott programjai...

Feliratkozás Castanea hírlevél hírcsatornája csatornájára

wahavi honlaptervezésdrupal