Újulat

Adó 1%-a

Kérjük, támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ának felajánlásával, adományával, munkájával!
Adószámunk 19108876-1-08, számlaszámunk 59500351-10005020 (Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet).
Köszönjük!

2010 a Hűség éve.

Illatos fenyőktől édes páfrányokon át a szívderítő magyalig

2018. november 11-én, Márton napján 10 órakor a Lőveri buszfordulótól Ádventre hangoló túrát vezet Hárs Olivér, a Dalos-hegyen át a Váris-hegy tetejére, a Festő-páholy, Daloskő, Szerelmesek fája, Hangvilla-fenyő, Őz-gerinc és a Magyar-kút érintésével. Minden erdőtisztelőt szeretettel várunk!

Programok 2018/túravezetés

Kedves Barátaink!

Illatos fenyőktől édes páfrányokon át a szívderítő magyalig

2018. november 11-én, Márton napján 10 órakor a Lőveri buszfordulótól Ádventre hangoló túrát vezet Hárs Olivér, a Dalos-hegyen át a Váris-hegy tetejére, a Festő-páholy, Daloskő, Szerelmesek fája, Hangvilla-fenyő, Őz-gerinc és a Magyar-kút érintésével. Minden erdőtisztelőt szeretettel várunk!

Gombaismereti túra

Csiszár Ágnes (tel.: 30-952-8673) a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolásokkal magy túrázni, ahova bárki csatlakozhat. Találkozó:
2018. október 6-án, szombaton 9-kor a Hunyadi Iskolánál.
Útvonal: 9h Hunyadi - 9:20 Bánfalva, Hajnal tér - Kutya-hegy - piros, zöld jelzés - 12 körül Ágfalva. Az útvonal módosulhat.
Eső esetén a túra elmarad.

2018/októberi gombatúra

Kedves Barátaink!

Csiszár Ágnes (tel.: 30-952-8673) a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolásokkal magy túrázni, ahova bárki csatlakozhat. Találkozó:
2018. október 6-án, szombaton 9-kor a Hunyadi Iskolánál.
Útvonal: 9h Hunyadi - 9:20 Bánfalva, Hajnal tér - Kutya-hegy - piros, zöld jelzés - 12 körül Ágfalva. Az útvonal módosulhat.
Eső esetén a túra elmarad.

Plakát:
https://www.facebook.com/castaneakornyezetvedelmiegyesulet/photos/gm.317...

2018/szeptemberi gombatúra elmarad!

Kedves Gombagyűjtők!

A Castanea Gombakör vezetőjének elfoglaltsága miatt szeptemberben nem lesz gombatúra, viszont sok gomba van, ezért a kör vezetője 2018. szeptember 23-án 12:00 és 13:00 között a Lőver Kalandpark előtti parkolóban lesz, ahol szívesen megnézi bárki kosarát.
Elérhetősége: Börcsök Zoltán Soproni Egyetem SKK Innovációs Központ, 9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4., NRRC 326. szoba
+36-20-540-8442, +36-99-518-226, gomba.nyme.hu

Csípőből irtani?

Vannak olyan élőlénytársaink, akik a vérünket szívják. Néha, ha engedjük nekik. Mert vagy agyoncsapjuk őket, vagy megmérgezzük őket, vagy kizárjuk őket az életterünkből, vagy messzire el is kerülhetjük őket, az ő életterüket. Ilyen például a szúnyog.
A szúnyog a tudomány (és iskolai tanulmányaink) szerint vízben kezd fejlődni (nem száraz tetőkön!), ahol lárvaként egyrészt szépen megtisztítja a vizet a bomló szerves anyagoktól, másrészt rengeteg más élőlénynek ő a tápláléka, közvetve még a gólyának is. Aztán ha kikel a vízből, elkezd repülni, és ha olyan szerencséje van, egy édes-meleg vérű testre talál, mondjuk egy kisőzre, madárra, vagy emberre. És csak a nőstény szív tőle egy csepp vért, hogy életében egyszer jóllakjon, és felül egy nyugodt helyre, aztán nem bánt már senkit.
Kipróbáltam, ezért merem állítani, hogy nagy folyó árterében felhőként nyüzsgő szúnyoghad közepén is lehet egy ideig mentes az ember a csípésektől, ha szívében nyugodt, és elfogadja a Természet rendjét, gondolatai nem izgágán felszínesek, nem fél, nem csapkod, hanem belefeledkezik a Táj békéjébe. Nekem is csak egy pár percre sikerült ez, aztán jöttek a csípő hadak. Kevésbé sűrűn szúnyogos helyeken, mint egy erdei patak mellett viszont egészen sokáig tudtam nyugton ülni, csípések nélkül! És olyan csoda is van, hogy ennyi sok eső után sem találkoztam idén szúnyoggal még a Fertő közelében sem!

Tehát egyrészt a szúnyogok éppolyan szerves és fontos részei a Természetnek, és a mi életünknek is, mint minden más lény, másrészt lehetőségünk van dönteni, hogyan védekezzünk csípéseik ellen. Ha agyoncsapjuk őket, egy kis „karmát” veszünk magunkra, viselnünk kell megölésük következményeit.
Ha kívülről (felülről) várjuk a megoldást, követelhetjük az irtásukat is, de ezt vagy minden élőre ható idegméreggel és házaink, tornyaink között lavírozó régi repülőgéppel tudják igen drágán elvégeztetni, vagy a biológiainak nevezett módszerrel még lárva korukban támadják meg a szúnyogokat (ha tudják a szaporodóhelyüket!), és a Bacillus thuringiensis israelensis elterjesztésével szintén rengeteg más rovarnak, és azokból élő más állatnak okoznak károkat. Ez valóban „biológiai” fegyver, de nem éppen szelíd és ökologikus megoldás!
Kérhetjük, eltűrhetjük utolsó kis élővizeink lecsapolását is, amivel siettetnénk a már tapasztalható sivatagosodást.
Próbálkozhatunk ártalmatlan szerekkel is, amikkel a bőrünket kenegetjük, vagy illatosítunk magunk körül, vagy homeopátiás hatványban bevesszük őket.
Végül marad a szúnyogháló, a türelem, a békesség, a szeretetteljes gondolatokkal töltekezés és a kitartás, s ha mégis viszket valahol, az útifű levele.

De: ha nemcsak magunkra gondolunk, hanem igazán megoldást keresünk, és segíteni szeretnénk az egész Tájnak, segíthetjük a szitakötőket, halakat, békákat, a fecskéket, és más szúnyogevő állatokat, ami sokkal nagyobb öröm, mint az ellenségeskedés, és nem kiadással, hanem haszonnal jár!

(Egyébként ahogy havat is csak ott lapátolnak el, ahol kevés van, az irtásra is csak ott gondolnak, ahol van remény az eredményre. Ahol igazán sok a szúnyog, ott eszükbe sem jut az embereknek ilyen, hanem elfogadják az életük részének a szúnyogokat is. Matula bácsi sem követelt vegyszereket!)

Hárs Olivér
Castanea Környezetvédelmi Egyesület

Gazdálkodj ÖKO-san!

A Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat (TIT) három napos kertészeti programsorozata

2018. június 29. péntek:

17 órától Öko-játszóház a kisteremben
- Játékkészítés újrahasznosítva. A kicsiket és a kicsivel nagyobbakat elnyalható nyeremény várja!
17.30 órától Szita Renáta (Fertő-Hanság Nemzeti Park) előadása: Invazív fajok veszedelmes térhódítása. 18.15 órától Mesék a természetről. Tuba Jenő bemutatója az ökobirtok állati látogatóiról.
Helyszín: Soproni TIT (Várkerület 98.)

2018. június 30. szombat:

9.30 órától a Natura 2000 európai ökológiai hálózatba tartozó Ökofolyosó meglátogatása. Kirándulás Tómalomra, Tuba Jenő birtokára, állatok, növények szemléje a láptól a dombi erdőkig. Találkozó 9.00 órakor a 6-os busz Jereván lakótelepi végállomásánál. A járat 9.10-kor indul. A visszaindulás tervezett időpontja: 12.35.
16.00 órától Öko-játszóház a kisteremben.
16.30 órától: Takarékos délután a Castanea Környezetvédelmi Egyesülettel! Hársné dr. Unger Klára előadása: A takarékos háztartás, tisztítás a házunktól a bőrünkig.Hárs Olivér előadása: Élő építkezés - „Ne vágja, növessze!”
Helyszín: Soproni TIT (Várkerület 98.)

2018. július 1. vasárnap:

9.40 órától JÉGER- a kópházi Payrits Ranch meglátogatása, ahol 2018 májusától működik a jégkármérséklő rendszer (JÉGER) országos hálózata. Hogyan működik? Május óta hárított-e el jeget a fejünk fölül? Kérdezz-felelek a JÉGER-ről.
Utána borkóstoló, majd szabadon választott programlehetőségek nagyoknak és kicsiknek a ranchon.
Találkozó 9.15 órakor a GYSEV-pályaudvar várótermében. Utazás a 9.34 órakor Szombathelyre induló vonattal.

A korlátozott látogatói létszám miatt regisztráció ajánlott a sopronitit@sopronitit.hu címen!
A programok a busz, valamint a vonatjegy árát nem tartalmazzák! A rendezvényeken képfelvétel készül.

Hírlevél

Havi programjaink és mások ajánlott programjai...

Feliratkozás Castanea hírlevél hírcsatornája csatornájára
Feliratkozás  csatornájára

wahavi honlaptervezésdrupal