- Címlap
- Egyesületünk
- Programjaink
- Gombász kör
- Kerti tanácsok
- Kiadványaink
- Galéria
- Kiadványok
- Képek a Tájról
- Rendezvényeink, Események
- Bionap
- Cukorbetegek Világnapja
- Dalos-hegyi Kórustalálkozó
- Egészségnap a Villa Mimiben
- Előadások
- Erdei Iskola 2010
- Faültetés 2010.03.21.
- Faültetés
- Gesztenye és Méz Nap 2015.10.11.
- Gesztenye-Méz Egészségnap 2016
- Gesztenye-Méz Nap
- Hársfa-sor Nap
- Madarak és Fák Napja
- Odúkészítés 2015.10.03.
- Takarékos háztartás sorozat 2016.10.26-27.
- Tanulmányi kirándulás - Christian Holler
- Tanár Továbbképzés
- Terménybemutató 2015.09.19.
- Természetbarát-forrás felújítása
- Tárogató Túrák
- Tündér Fesztivál 2008
- Virágos Sopronért
- Terménybemutató 2015. szeptember 19.
- Hatóságok
- Linkek
Tartósítás
A lassan kiformálódott terményeket, melyeket a kerttől kapunk, kár veszni hagyni. Ha nekünk nem kell, vagy túl sok, adjuk másnak, aki örül neki. A hagyományosan többfokozatú felhasználással alig marad komposztravaló, hiszen amit lehet, frissen megesszük, vagy nyersen eltesszük, ami marad, abból levet préselünk, a lészűrőben maradt rostos részeket (lehetőleg napon) aszaljuk, vagy nyersen lereszelve szorosan záró üvegekbe tömködjük. Így csak a kemény héjak és kocsányok maradnak meg.
Minél több energiát használunk fel a termények átalakítására, annál többet veszítenek értékükből! A hűtés, fagyasztás, sütés, főzés az élet lényegét veszi el a természet ajándékaitól.
Legjobb, ha azt esszük, ami éppen érik, ezekkel töltekezünk, és csak a száraz terméseket, magokat tesszük el télire. Nem véletlen, mit mikor kapunk, ne akarjuk összezavarni a természet rendjét! (A mostanában szokásos tartósításhoz használt só, cukor, ecet, alkohol és a sok ipari vegyszer nem is tesz jót nekünk. Éppen azért használják őket, mert életellenesek, megölik az apró lebontó szervezeteket!)