Tartósítás

A lassan kiformálódott terményeket, melyeket a kerttől kapunk, kár veszni hagyni. Ha nekünk nem kell, vagy túl sok, adjuk másnak, aki örül neki. A hagyományosan többfokozatú felhasználással alig marad komposztravaló, hiszen amit lehet, frissen megesszük, vagy nyersen eltesszük, ami marad, abból levet préselünk, a lészűrőben maradt rostos részeket (lehetőleg napon) aszaljuk, vagy nyersen lereszelve szorosan záró üvegekbe tömködjük. Így csak a kemény héjak és kocsányok maradnak meg.
Minél több energiát használunk fel a termények átalakítására, annál többet veszítenek értékükből! A hűtés, fagyasztás, sütés, főzés az élet lényegét veszi el a természet ajándékaitól.
Legjobb, ha azt esszük, ami éppen érik, ezekkel töltekezünk, és csak a száraz terméseket, magokat tesszük el télire. Nem véletlen, mit mikor kapunk, ne akarjuk összezavarni a természet rendjét! (A mostanában szokásos tartósításhoz használt só, cukor, ecet, alkohol és a sok ipari vegyszer nem is tesz jót nekünk. Éppen azért használják őket, mert életellenesek, megölik az apró lebontó szervezeteket!)

Hírlevél

Havi programjaink és mások ajánlott programjai...

Feliratkozás Castanea hírlevél hírcsatornája csatornájára

wahavi honlaptervezésdrupal