Kérjük támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ával! Adószámunk: 19108876-1-08.

Az elmúlt években kiutalt összegek listája. Az eddigi segítségét köszönjük!

Bokrok

Ahol valami takarnivaló van (erdőszéleken, források körül, érzékeny helyeken) alacsony és sűrű fás szárú növények jelennek meg. A kisgyerekek még érzik ezt, és ők is a bokrok alatt érzik biztonságban magukat. Szeretnek bújkálni a fényre tárult lombok alatt, átcsusszanni a rugalmasan engedő csupasz suhángok között, újraélni a szűk térből világrajövést. Kertek és parkok minden szempontból védett zugai a bokrok tövében, sövénnyel körbevett menedékhelyek. Széltől, esőtől, tűző naptól, kíváncsi leskelődőktől és hallgatózóktól egyaránt véd a bokor. A kert kerítéseként is legszebb és leghasznosabb élősövényt ültetni, amit legtöbbször elég csak embermagasságig oldalról nyírni, azt is csak a forgalmas oldalon. (Bokros teendőink közt kár alacsonyra és szögletesre nyírni szegény élő bokrokat.)

Ezek a legjobb fészkelőhelyek sokféle madárnak, alattuk sünök, gyíkok húzódnak meg, virágaikon lepkék, méhek és más apró szárnyas lények örvendeznek. A Tájnak is jó hát, ha bokrokat hagyunk, ültetünk. A széllel együtt a párát és a talajt is megfogják az élő védősávok, mezsgyék, sövények.

A legtöbb bokor dugványról, vagy bujtással szaporítható, sőt maga is gyökeret ereszt lehajló ágaiból. Sokan közülük bőven sarjadzanak is, gyökereikből egészen távol is kihajtanak. Bőven van hazai faj is, egymással és az állatokkal békében együttélők, és nekünk is hasznosak. (Hazai bokrok listája)