Kérjük támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ával! Adószámunk: 19108876-1-08.

Az elmúlt években kiutalt összegek listája. Az eddigi segítségét köszönjük!

Gyomok

Praktikus kertészkedők azt mondják: gyom az, amit nem mi ültettünk. Vagy ami nem ott nőtt, ahol szeretnénk. Ám aki jobban odafigyel, az rájön, hogy a gyomok gyógynövények – a föld gyógyítói! Mindig ott jelennek meg, ahol felsebezte valami a talajt, ahol csupasz a felszín, ahol megbomlott az élő egyensúly. És mindig el is tűnnek, ha már nincs ott feladatuk. Így jellemző, mikor mit találunk egy területen. Eleinte erőteljes szúrósokat, aztán egyre békésebb növényeket, végül a helynek megfelelő közösség szelíd tagjait. Ha türelmesek vagyunk, beáll az egyensúly, ami sokáig fenntartható. (Természetesen az egyensúlyhoz a legtöbb helyen a bokrok és fák is hozzátartoznak, nem csak „derékig ér a kert”!)

Újabb sebeket újra ugyanazok a növények fognak begyógyítani! Ne mérgelődjünk hát, ne használjunk mérgező szereket, hanem legyünk mi is szelídek, és barátkozzunk meg az éppen körülöttünk élő lényekkel. Nekünk is segítenek!

Életerejüket, határozott tartásukat, önállóságukat tanítják, egészségben tartó anyagaikat adják nekünk, ha szeretettel lehajolunk értük. Mert az egészség itt van a közelünkben, éljük bele magunkat!