Kérjük támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ával! Adószámunk: 19108876-1-08.

Az elmúlt években kiutalt összegek listája. Az eddigi segítségét köszönjük!

Gyep

A focipálya, golfpálya eredetileg birkák által rövidre legelt gyep volt. Persze ehhez az angol párás levegő is kell, amit nálunk nagy vízpazarlással igyekeznek pótolni. Az állatokat meg gyakori fűnyírózással, ami hangos, füstös, és rengeteget fogyaszt, a gazdáját pedig egyhangú tologatásra kényszeríti, méghozzá gyakran, mert ez a lapos gép hosszú szálú fűvel nem tud mit kezdeni. A motoros „fűkaszák” a hagyományos, csendes és idegnyugtató kézikaszáktól csak a motor okozta környezetterhelésben (zaj, rezgés, füst, olaj, damil) és derékterhelésben különböznek a költségeiken kívül. Köztes megoldás lehet a kézi tologatós fűnyírószerkezet, ami a kerékkel együtt kombájnszerű pengét is forgat. Mégis bátran ajánljuk a jól bevált kézi kaszát, aminek híresen jó pengéit Szentgotthárdon készítették, nyele pedig a kaszáló testméretéhez pontosan igazodó házilag faragott bot lehet. Ha türelmesen, lendülettel és erőltetés nélkül használjuk, akkor élvezet is lehet a kaszálás, mert ütemes suhogása nem nyomja el a madárdalt és a szellő hangjait, odafigyelve kikerülhetjük a meghagyandó növényeket, sőt a kis állatokat is. Pengeélezésre meg-megállva öröm széjjelnézni a kertben. Aki ügyes, egyből rendbe is rakja le maga mögé a szénát, így könnyebb összegyűjteni, és akár kisebb tetők fedésére is felhasználható, mivel elég csak évente kétszer-háromszor kaszálni a közben hosszúra nőtt szálakat.

Az ilyen kíméletesen, szeretettel kaszált gyepben hamar megtelepszik mindenféle vadvirág, gyógynövény, lepke, tücsök és bogár. Még a gyakran használt ösvényeken, tisztásokon is elég párszor lekaszálni a füvet, hogy puhább legyen. Zöldségeink között, frissen ültetett fák tövében talajtakarásra is hasznos a széna, sokféle gyógynövénye is javítja a talajt. Illatos és jó hőszigetelő a kaszálás után kiszáradt fű, ezért fekvőhelynek is jó. (A szalma egészen más, és általában nem saját kertből való, ezért figyelni kell a vegyszermentességére is!)

Az egészséges, természetközeli gyep tehát tarka virágokkal, nyüzsgő élettel teli, jó méhlegelő, védi a talajt a kiszáradástól, lemosódástól, tömörödéstől, nem ég ki, és nem követeli a folytonos robotolást.