Kérjük támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ával! Adószámunk: 19108876-1-08.

Az elmúlt években kiutalt összegek listája. Az eddigi segítségét köszönjük!

Egyesületünk

Miért pont Castanea?

Egyesületünket a soproni táj és a Lőverek jellegzetes és kedves gyümölcsfájáról, a szelídgesztenye latin nevéről - Castanea sativa - neveztük el. A Castanea Egyesület 1991-ben alakult, mint első soproni környezetvédelmi összefogás, a természeti táj védelmére és ápolására, lelkes emberek kezdeményezése nyomán.

A táj, ahol élünk, tevékenykedünk

Sopron környékének Európában egyedül álló helyzetét az adja, hogy közvetlen környezetében 3 markánsan különböző táj találkozik. Déli-nyugati irányban hűvös, árnyas alpesi jellegű erdők (Soproni-hegység, Rozália hegység), észak, észak-kelet irányban a Fertő-menti dombsor és a Lajta-hegység, keleti irányban pedig a kontinens legnyugatibb szikes sztyepptava a Fertő, a Világörökség része.

Szeretettel a tájért!

A „Szeretem ezt a tájat” program az egyesület legfőbb hitvallását fogalmazza meg. Célunk a Sopron környéki táj harmóniájának megőrzése, az itt élő emberek és a természet szeretetteljes együttélésének megvalósítása.

Mit teszünk ezért?

Környezetünk harmonikusabbá tételéért több területen is munkálkodunk. Tevékenységeink:

  • a természeti értékek felmérése, kutatása,
  • a természetes életközösségek segítése, az élőhely rekonstrukció,
  • nyilvános előadások szervezése egészséges környezetünkért, egészségünkért, szakértői munkák,
  • időszakos rendezvények szervezése,
  • rendszeres családi gyalog- és biciklitúrák vezetése,
  • kiadványok készítése és terjesztése,
  • a Borostyán környezetvédelmi lap rendszeres megjelentetése,
  • környezetvédelmi szempontok képviselése helyi, regionális, országos fórumokon, és erdei iskolai programok működtetése.

Miben tudunk segítségére lenni az érdeklődőknek?

A Castanea Környezetvédelmi Egyesület zöld programjain kívül ingyenes tanácsadó irodájában szakmai tanácsadással és útmutatással is ellátja azokat, akik hozzá fordulnak. Témaköreink a biogazdálkodás, egészséges életmód, környezeti nevelés és erdei iskola, erdőéltetés, növényápolás, energiatakarékosság, vízgazdálkodás, közlekedés és hulladékgazdálkodás.

Segítünk minden olyan természet- és környezetvédelmi tevékenységet, amely a környezet állapotában pozitív változást idéz elő. Az egyesület saját és külső, engedéllyel rendelkező szakértők bevonásával vállalja előzetes felmérés után környezetbarát és takarékos technológiák, eljárások tervezését és kivitelezését, a természetközeli és a természettel együttélő kertek, parkok, mezőgazdasági- és erdőterületek tervezését, és kezelését.

Irodánkban lehetőséget biztosítunk közös pályázatok benyújtására. Ingyenes részvételt kínálunk tanulni vágyóknak és érdeklődőknek előadásainkon és összejöveteleinken, melyeket különböző témákban az egyesület körei szerveznek. Ilyen köreink az Életvidám Kör, a Gombász Kör, a Bringa Kör, a Kertbarát Kör és a Borostyán Kör. A körök tevékenységébe bárki bekapcsolódhat, szeretnénk minél több segítséget és ötletet cserélni. Bármilyen hozzászólást, véleményt és tanácsot szívesen fogadunk.

Elismerések

  • 1999. - Pro Natura
  • 2006. - Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díj