Kérjük támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ával! Adószámunk: 19108876-1-08.

Az elmúlt években kiutalt összegek listája. Az eddigi segítségét köszönjük!

Gyümölcsprogram

A Castanea Környezetvédelmi Egyesület 2001-ben elkezdte a Sopron környéki régi gyümölcsfajták felkutatását. Hármas célt tűztünk ki magunk elé a tájhoz alkalmazkodott gyümölcsfajták megőrzése érdekében:
Az idős gyümölcsfák helyben megőrzése (az általában szép kerttel együtt) fontos, de nem elegendő. A természetet sem lehet rezervátumszerűen védeni. A régről maradt kertek, gyümölcsösök, fajtagyűjtemények (például a Lippai Kertészeti Szakközépiskoláé) megóvása mellett szeretnénk, ha maga a természetkímélő szemlélet épülne be a mindennapi munkába, így a gyümölcstermesztésbe is.

A régi gyümölcsfajták népszerűsítése, és megmentése szaporítással, melyben fő segítőnk Schekulin Miklós tanár úr, aki 40 régi fajtából nevelt oltványokat tapasztalatgyűjtés és továbbszaporítás céljából.

Talán a legfontosabb a hagyományos szaporítási módszerek elterjesztése, megtanítása, hogy maguk a kerttulajdonosok legyenek képesek fenntartani a tájhoz illő gyümölcsöket.
Számos régi recept létezik a gyümölcsök felhasználására, ezeket is szeretnénk összegyűjteni és továbbadni, bemutatók, kertbarát-találkozók szervezésével és kiadvány segítségével.

Egyre több az érdeklődő országosan is, különösen a hagyományos gyümölcstermő tájakon, akikkel levelezésben, találkozókon cserélünk tapasztalatokat, szaporítóanyagokat.
A Castanea Környezetvédelmi Egyesület kéri mindazon kerttulajdonosokat, akiknek van régi gyümölcsfajtájuk, illetve ismernek ezek felhasználásáról szóló recepteket, jelentkezzenek itt.
Akinek még nincs, vagy mást is szeretne, ajánljuk a Kerti tanácsokat!