Kérjük támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ával! Adószámunk: 19108876-1-08.

Az elmúlt években kiutalt összegek listája. Az eddigi segítségét köszönjük!

Példák élő építményekre

A sokféle fűz közös tulajdonsága, hogy gyorsan nő, és jól gyökeresedik. Gyökérzete mélyre hatoló, sűrű, föld feletti része is sűrűn elágazik, de laza lombozatú, és korai virágzásakor jó méhlegelő. Már a közelében lenni is jó hatású, de gyógyító anyagait is szívesen adja a gyulladásra hajlamos embereknek.

A sokhelyütt védett régi botolófüzeseket most is lehet használni vesszőnyerésre, melyekből hosszú kötegek köthetők (ugyancsak vesszővel, nem dróttal!), és ezeket vagy állítva boltívekként, vagy fektetve szivárgócsőként használhatjuk. Egész katedrálisok épültek már így: a kötegek belsejébe vastagabb tartó, kívülre vékonyabb meggyökeresedő, kihajtó vesszőket kötve! Árkokba, folyóvizekbe keresztben sorba állítva dugványozott füzekkel szűrőket, gátakat építhetünk. Meredek folyókák alját is megfoghatjuk az aljukra V alakban fektetett, sekélyen betemetett fűzvesszőkkel. A folyóvizek mentén sorba dugványozott füzekkel a partszakadást és a hirtelen áradásokat fékezhetjük meg, és természetesen szép kísérőnövényzetet varázsolhatunk a lecsupaszított partokra. Szárazon rakott kőfalak hézagaiba, vagy a mostanában divatos óriás bazaltcsomagok közé is dugványozhatunk füzeket a földbevágások megfogására. Alacsonyabb támfalak készíthetők faváz közé hordott földbe duggatott fűzvesszőkkel.
Földcsuszamlások megállítására, hófogó sövénykerítések oszlopaiként is használhatunk füzeket.

A kihajtó füzek jól használhatók később kosárfonásra, vagy hasonló célú dugványvágásra. Az élő építmények egyre nagyobbak és erősebbek!

A hazai fűzfélék fele elég jól gyökeresedik, de a többivel is próbálkozhatunk a kertben. (A legkönnyebben a S. purpurea, a legkevésbé a S. caprea foganyodik meg.) Leginkább a ferdén földbe dugott vesszők gyökeresednek, szinte teljes hosszukon, de főleg az alsó végükön. A dugványnak valót (inkább vastagabb legyen) a virágrügyek kora tavaszi duzzadásakor legjobb vágni, és gyorsan felhasználva a földbe duggatni, nehogy kiszáradjon. (Esetleg tiszta folyóvízbe süllyesztve lehet tárolni egy ideig.) Tanácsos előre gondoskodni a következő építmények anyagáról fűztelepek kialakításával!

A kész építményeket 7 évente visszavághatjuk, amitől új erőre kapnak, és jó, ha eltávolítjuk a közbenőtt más, árnyékoló fákat, mert a füzeknek sok fény kell. Amíg a kérgük vékony, a füzeknél is fontos a vadrágás elleni védelem.