Kérjük támogassa egyesületünk közhasznú tevékenységét adója 1%-ával! Adószámunk: 19108876-1-08.

Az elmúlt években kiutalt összegek listája. Az eddigi segítségét köszönjük!

Gombák

A se nem állat, se nem növény gombák az átváltozások segítői. Nem egyszerűen lebontók, hanem átalakítói a halódó anyagoknak, és életrekeltői is a halott anyagoknak. Ahol a napsugárból lett cukrok nedves közegben feldúsulnak, egyes fajaik erjeszteni is tudnak. És emellett sok gomba hírvivő is: a szemünk elől takart gombafonal-hálózatával hálózattá kapcsolja össze az erdő fáit. Mindegyik a maga kedvenceit, így mint egy szabásmintán a vonalfajták és színek, a gyökérkapcsolt gombák vékonyka fonalai egybefűzik az azonos fajú fákat. (Ezért tudhatjuk, melyik gombát melyik fa alatt keressük.)

Ez a kapcsolat segíti is a fákat, így mi is jól tesszük, ha a fák alá a velük együttműködő gombákat telepítjük az egyszerű spóraszórással. (Az idősebb kalapokat a fák alatt a talajra, vagy alacsonyan lévő ágra tesszük, hogy a spórák szerteszálljanak.)

Kivágott fák tuskóit is kár kiásni, ha rajtuk évekig gombát nevelhetünk! A megfelelő helyre kent megfelelő gombaspórából a tuskót lassan lebontó telep lehet! Ha ehető a termőteste is, az külön ajándék! (Pl. laska, tuskógomba)